Gnocchi van pompoen met spinazie en kaassaus

Onlangs ging ik met een vriendin shoppen in Eindhoven en een hapje eten. Het was een van de laatste warme nazomerdagen en we kozen een plekje op de Markt in de zon op het terras van De Vooruitgang. Heerlijk!

Ik koos voor de gnocchi in parmezaansaus met groene asperges. Gnocchi heeft zo’n leuke, speciale structuur en vult erg goed, zeker met parmezaansaus. Echt een lekker gerechtje, dit kwam meteen op mijn lijstje om eens zelf te maken. Maar aangezien het pompoenseizoen is, wilde ik wel een speciale gnocchi maken: pompoengnocchi. Maar zeker ook met kaassaus want #cheeseislife 😀

De gnocchi bleek nogal een uitdaging. Ik probeer graag eerst zelf iets uit en àls ik recepten volg, dan geef ik er liever mijn eigen draai aan. Dus begon ik met 250g butternut te stomen en liet deze uitlekken. Deze pureerde ik met wat zout en nootmuskaat, en voegde 100g bloem toe, maar aangezien pompoen veel vocht bevat, bleek dit tijdens het kneden al snel niet genoeg. Ik denk dat ik er uiteindelijk zo’n 300g bloem heb bijgedaan. Het deeg heb ik ook extra lang laten rijzen, die heeft een nachtje in de ijskast doorgebracht.

Het deeg heb ik na het rijzen nog nagekneed met wat extra bloem, en daarna verdeeld om in bloem uit te rollen tot rolletjes van ongeveer 1,5 cm dik. Af en toe moest ik wat extra bloem bijvoegen omdat het deeg nog te nat was. De rolletjes sneed ik in plakjes van 1,5cm breed. Deze worden vanzelf kussentjes als je deeg een goeie samenstelling heeft. Ik heb geen moeite gedaan om er nog een leuke vorm in te maken, want ik vond de kussentjes er al leuk uitzien en had al even genoeg gnocchi gezien 😀 De gnocchi kook je in gezouten water tot ze vanzelf komen bovendrijven, dan zijn ze klaar.

Voor de kaassaus heb ik eerst een bechamelsaus gemaakt, dan 150g grana padano toegevoegd en laten smelten tot de saus lekker romig werd. Deze kruidde ik vervolgens af met wat zout en een snuif nootmuskaat en voegde daarna nog enkele handjes spinazie toe tot deze gaar was.

Deze hoeveelheid gnocchi was ruim voldoende voor 2 personen, want het is echt een zwaar gerecht in combinatie met de kaassaus. Ik heb mijn portie zelfs niet helemaal opgekregen. Het goede nieuws is, dat je verse gnocchi natuurlijk altijd kan invriezen 🙂 (zie beneden voor tips).

Ik las nadien in andere recepten dat zij aardappelen gemengd met pompoenpuree gebruikten, dat ga ik volgende keer ook eens proberen. Het bloemige van de aardappelen zal het deeg wel makkelijker bewerkbaar maken denk ik. Maar op mijn manier was het echt wel een pure pompoensmaak. Ik ga het zeker nog eens een keer proberen. Maar niet meteen 🙂

Ingrediënten:

Voor de gnocchi:

  • 250g butternut pompoen
  • 300g bloem, plus extra (voor het uitrollen en/of wanneer het deeg nog te nat is)
  • zout
  • nootmuskaat

Voor de saus:

  • 1 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 150g grana padano
  • 100g verse spinazie
  • zout
  • nootmuskaat

Tips:
– Als het deeg aan je handen blijft kleven dan is het nog te nat. Voeg in dat geval wat extra bloem toe.
– Kook de gnocchi in kleine hoeveelheden zodat hij niet aan elkaar gaat kleven. Anders krijg je een plakkerige massa die op de bodem van je pot blijft plakken en dan kookt hij helemaal kapot. De gnocchi is klaar wanneer hij boven komt drijven.
– Laat de gnocchi nog een minuutje doorkoken eens hij komt bovendrijven. Zo is hij zacht genoeg van structuur.
– Gnocchi kan je prima invriezen. Zorg dan wel dat je ze eerst apart op een bord of schotel laat invriezen, anders kleeft hij aan elkaar. Nadien kan je hem dan bewaren in een pot of in een zakje.

Neem ook eens een kijkje op mijn Instagram en Facebook, en volg mij voor meer leuke posts over food en momlife! 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s