Zero Waste Week

Deze week is het Zero Waste Week. Gestart in 2008 met 100 deelnemers in de UK, zijn ze ondertussen al aan hun 13e editie toe. Zero Waste Week is een jaarlijkse campagne die plaatsvindt in de eerste volle week van september, waarbij de nadruk ligt op recyclen, reduceren van afval en het hergebruiken van producten. Duurzaamheid is dus de boodschap. Klik hier voor meer informatie over het initiatief.

Er zijn tal van aspecten van het leven waarbij je bewuster kan omspringen met grondstoffen en producten. Denk maar aan het tweedehandse circuit voor kleding en meubels, aan verpakkingsmateriaal, voeding, mobiliteit, en zelfs de cosmetica-sector zet tegenwoordig hard in op duurzame en diervriendelijke materialen en producten. Uiteraard ga ik hier op voeding focussen gezien de invalshoek van mijn blog, maar onderaan dit bericht kan je enkele interessante websites en blogs terugvinden die focussen op andere aspecten zodat jullie extra inspiratie krijgen om mee te doen met deze Zero Waste Week (en eigenlijk ook gewoon altijd 😀 )

Goed, voeding dus. Wereldwijd eindigen miljarden tonnen voedsel in de afvalberg. Ik persoonlijk hààt het wanneer ik iets van eten moet weggooien en kan me daar dan ook enorm schuldig over voelen. Er zijn zoveel mensen, kindjes die geen of weinig eten hebben, die honger lijden en in het ergste geval zelfs overlijden door hongersnood. Dat breekt mijn hart. Daarnaast is het ook gewoon zonde dat we eten zouden weggooien waarvoor heel veel energie van mens en natuur naar de productie is gegaan. Nee, eten weggooien, dat probeer ik dus zoveel mogelijk te vermijden.

Tijdens elke fase in de voedselketen kan er eigenlijk bewuster worden omgegaan met het milieu, en daar kan je zelf ook je steentje aan bijdragen. Als iedereen focust op een paar kleine zaken, kunnen we al heel wat bereiken. Je kan kiezen voor meer bio-voeding, voedingswaren kopen van bedrijven waarvan je weet dat ze bewuster omspringen met grondstoffen en het productieproces, inkopen doen bij lokale handelaren die hun voeding ook bij lokale producenten halen. Zorg voor een groene tuin met bomen, planten en bloemen voor de bijtjes, met zo weinig mogelijk verharde ondergrond zodat het water weg kan en de grond kan afkoelen tijdens een hittegolf. Zaai zelf groenten, ook al heb je maar een kleine oppervlakte; voor bijvoorbeeld kerstomaten of bessen heb je weinig plaats nodig en deze kan je zelfs in een bloempot zaaien. Je vindt tegenwoordig ook kleine appelboompjes die zelfbestuivend zijn en in zuilvorm groeien zodat ze niet veel plaats nodig hebben. Als je aardappels hebt waarin grote ogen beginnen te spruiten, steek ze in een grote diepe bloempot of in de grond in het voorjaar, en hij zal een plantje vormen waarvan je de aardappeltjes kan oogsten in de zomer. Hetzelfde kan je doen met de kopjes van lente-ui, wortel, prei, ajuin, witloof, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

En de makkelijkste, minst ingrijpende en goedkoopste tip die ik je kan geven is: gooi – geen – eten – weg! Met restjes kan je zoooooveel lekkers maken! In deze recepten geef ik je alvast wat inspiratie en tips mee:

Deze gepaneerde roodbaarsfilet met ratatouille maakte ik met de zak gekke groenten die je bij Delhaize kan kopen. Een supertof initiatief om groenten te redden die voor de “normale” verkoop niet in aanmerking komen: te groot, te klein, misvormd. Door ze toch te verkopen onder de noemer “gekke groenten” wil Delhaize voedselverspilling tegengaan. En ze smaken echt even lekker!

Ideaal om restjes groenten kwijt te geraken is deze in een omelette te verwerken, zoals deze omelette met groene asperges en champignons of met spinazie en Grana Padano. Groentjes kort bakken tot ze bijna gaar zijn, geklutste eitjes erover gieten en bakken tot het ei gestold is. Super jammie, snel, makkelijk, gezond én een goede portie eiwitten binnen! Ideaal om de dag te starten, als lunch of zelfs als avondeten als het snel moet gaan.

Heb je enkele wortelen of wat zuurkool over? Maak er dan eens een vegetarische martino mee! Keilekker op de boterham of pistolet, en maar weinig mensen die het verschil zullen merken. Beloofd! Verstopte groentjes voor de kindjes? Ook check!

Stokbrood over van een etentje of BBQ? No problem! Even nat maken en opnieuw bakken en je bent weer good to go. Superlekker met roerei en cheddar kaas!

Tenzij je er soep van maakt, heb je van een grote pompoen toch snel wat overschot. Daar kan je dus ook een heerlijke spread mee maken! Lekker voor de lunch of om rauwe groenten in te dippen. Het oorspronkelijke recept van Velt vzw en Leentje Kookt paste ik aan op basis van wat ik nog in mijn voorraadkast had liggen, helemaal volgens hun filosofie! Lees hier mijn review van hun boek Lekker Gesmeerd met heerlijke receptjes voor vegetarische spreads en dips, met heel veel tips over zero waste en duurzaam koken.

Wentelteefjes maken is toch dé lekkerste manier om van overschotjes brood vanaf te geraken, am I right?! 😀 Je kan er natuurlijk ook broodkruim mee maken of toast, maar een uitgebreid zoet ontbijt met chocolade in het weekend is toch véél leuker?

En dan natuurlijk, last but not least: zondagspaghettidag! Spaghetti is ook een mega easy en lekkere manier om leftover groenten te gebruiken. Je spaghetti is nooit hetzelfde én je hebt meteen een hoop groenten binnen. Met kaassaus of bolognaise: pastaheaven!

Zo, weeral wat inspiratie voor tijdens deze Zero Waste Week 🙂 en zoals beloofd: hierbij nog mijn favorieten die zero waste en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen:

Neem ook eens een kijkje op mijn Instagram en Facebook voor meer leuke posts over food en momlife! 😉 Tag me zeker als je een van mijn gerechtjes klaarmaakt, ik ben altijd erg benieuwd naar jullie creaties!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s